Блог

Кокосово масло или зехтин, кое е по-добро за консумация? 05.06.2020 10:49:17

Кокосово масло или зехтин, кое е по-добро за консумация?

Лесно е да намерите поддръжници и противници както на зехтина, така и на кокосово масло. Въпреки че и двата продукта имат своите предимства за здравето, има минимални разлики между тях по отношение на ефекта им върху човешкото тяло.

Начин на употреба

И двете масла могат да се използват за приготвяне на различни ястия, но има и някои особености, които трябва да се имат предвид.
Зехтинът е евтино масло и е добър избор за готвене на месо и зеленчуци при ниски температури. Висококачественият зехтин е идеален като подправка за ястия и салатни дресинги. В сравнение със зехтина, кокосовото масло е скъп продукт. Заслужава си обаче, тъй като
кокосовото масло е чудесно за печене, както и за готвене на храни при по-високи температури. Може да се консумира в сурови десерти и смутита като придава невероятен тропически вкус!

Ползи за здравето: кое масло е по-здравословно?

И двете масла се считат за здравословна мазнина, тъй като съдържат ненаситени мастни киселини. Те помагат много за понижаване на лошия холестерол, който увеличава риска от сърдечни заболявания.
Многобройните ползи на кокосовото масло за здравето са добре познати - например, може да се използва за лечение на гъбички, за по-добро храносмилане, увеличава енергията, профилактика и облекчаване на грип и много други.

Точка на кипене (точка на изпарение) на маслото

Всички растителни масла имат определена точка на кипене (точка на изпарение). Не се препоръчва да готвите такива масла при по високи температури, тъй като в противен случай в маслото ще започнат да се образуват вредни за здравето съединения. Точката на кипене на зехтина (екстра върджин) е 160 ° С. Това е малко и означава, че трябва да избягвате нагряването му до високи температури. При стайна температура зехтинът е течност. Кокосово масло има малко по-висока температура на кипене от зехтина: 177 ° С. Може да се
използва за готвене при умерени температури. Кокосовото масло е твърдо при стайна температура и е по-добре да не се съхранява в хладилник, тъй като ще стане напълно твърдо и ще бъде трудно за употреба.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог за красота и здравословен живот | Tropicana.bg

Кокосово масло или зехтин, кое е по-добро за консумация?

Кокосово масло или зехтин, кое е по-добро за консумация?

Лесно е да намерите поддръжници и противници както на зехтина, така и на кокосово масло. Въпреки че и двата продукта имат своите предимства за здравето, им Лесно е да намерите поддръжници и противници както на зехтина, така и на кокосово масло. Въпреки че и двата продукта имат своите предимства за здравето, им 2021-04-02T13:06:18+03:00 Кокосово масло или зехтин, кое е по-добро за консумация?

<p>Лесно е да намерите поддръжници и противници както на зехтина, така и на <a href="https://tropicana.bg/product/kokosovo-maslo-100-ml" target="_blank" rel="noopener">кокосово масло</a>. Въпреки че и двата продукта имат своите предимства за здравето, има минимални разлики между тях по отношение на ефекта им върху човешкото тяло.</p> <p><strong>Начин на употреба</strong></p> <p>И двете масла могат да се използват за приготвяне на различни ястия, но има и някои особености, които трябва да се имат предвид.<br />Зехтинът е евтино масло и е добър избор за готвене на месо и зеленчуци при ниски температури. Висококачественият зехтин е идеален като подправка за ястия и салатни дресинги. В сравнение със зехтина, кокосовото масло е скъп продукт. Заслужава си обаче, тъй като<br /><a href="https://tropicana.bg/product/kokosovo-maslo-250-ml" target="_blank" rel="noopener">кокосовото масло</a> е чудесно за печене, както и за готвене на храни при по-високи температури. Може да се консумира в сурови десерти и смутита като придава невероятен тропически вкус!</p> <p><strong>Ползи за здравето: кое масло е по-здравословно?</strong></p> <p>И двете масла се считат за здравословна мазнина, тъй като съдържат ненаситени мастни киселини. Те помагат много за понижаване на лошия холестерол, който увеличава риска от сърдечни заболявания.<br />Многобройните ползи на кокосовото масло за здравето са добре познати - например, може да се използва за лечение на гъбички, за по-добро храносмилане, увеличава енергията, профилактика и облекчаване на грип и много други.<br /><br /><strong>Точка на кипене (точка на изпарение) на маслото</strong><br /><br />Всички растителни масла имат определена точка на кипене (точка на изпарение). Не се препоръчва да готвите такива масла при по високи температури, тъй като в противен случай в маслото ще започнат да се образуват вредни за здравето съединения. Точката на кипене на зехтина (екстра върджин) е 160 &deg; С. Това е малко и означава, че трябва да избягвате нагряването му до високи температури. При стайна температура зехтинът е течност. Кокосово масло има малко по-висока температура на кипене от зехтина: 177 &deg; С. Може да се<br />използва за готвене при умерени температури. Кокосовото масло е твърдо при стайна температура и е по-добре да не се съхранява в хладилник, тъй като ще стане напълно твърдо и ще бъде трудно за употреба.</p>

, ,
Сравнение на продукти